Sistemul LuoHan Chi Kung
CHI KUNG (QI GONG) este un ansamblu de exercitii interne pentru cultivarea celor “trei comori”: CHI – energia vitala, JING – esenta si SHEN – spiritul. Utilizand sufletul, respiratia si miscarile corporale, CHI KUNG activeaza valul intrinsec de energie vitala in lungul meridianelor, intareste organele interne, oasele, articulatiile si muschii, previne bolile rezultate din stres si ajuta la dezvoltarea propriei constiinte la toate nivelele.
Pentru practicantii constanti CHI KUNG reprezinta esenta si baza unei vieti sanatoase, fericite si armonioase.
Originile Chi Kung
Ca metoda profilactica, CHI KUNG era foarte extins in China antica. Marturiile istorice indica faptul ca in timpul dinastiei Yao, acum 4000 ani, oamenii utilizau un anume dans pentru a intari corpul si a regla respiratia si circulatia energiei si sangelui cu scopul de a preveni si vindeca bolile.
In cursul secolelor, profitand de cultura rodnica a tarii natale, China, CHI KUNG –ul s-a imbogatit prin intermediul artelor martiale si a filosofiei chineze. Astfel, taoismul, budhismul, confucianismul, medicina si scolile martiale au contribuit la evolutia si imbogatirea acestei arte minunate.
Ce este Chi Kung?
CHI KUNG (CHI – energie, KUNG – munca) este o metoda a medicinii traditionale chineze care imbina miscarile placute ale corpului, concentrarea mentala si respiratia pentru a spori energia interna a omului.
Fiind parte a medicinii traditionale chineze, CHI KUNG are la baza principiul conform caruia boala se naste dintr-un dezechilibru de flux al energiei vitale a omului. Astfel practica regulata a CHI KUNG –ului intareste sanatatea si ajuta la prevenirea bolilor. Aceste tehnici, numite izvor de sanatate, reprezinta o sursa inepuizabila de liniste, sanatate si vitalitate, fiind in acelasi timp un exercitiu ideal pentru mentinerea formei fizice si a tonusului psihic in conditiile de tensiune si stres cotidian.
Fundamente stiintifice
CHI KUNG este un exercitiu complet care aduce, in plan fizic, imbunatatiri tuturor organelor si sistemelor functionale din corpul omenesc:
- Sistem cardio-vascular: diminueaza pulsatiile inimii si sporeste irigarea sanguina si volumul cardiac, ameliorand functia ventriculara; amelioreaza circulatia periferica si cerebrala; regleaza tensiunea arteriala.
- Sistem respirator: regleaza ritmul respirator; imbunatateste volumul ventilatiei pulmonare si alveolare.
- Sistem digestiv: amelioreaza functiile stomacului si colonului; regleaza si imbunatateste actiunea peristatica a intestinelor; intareste ficatul si pancreasul.
- Sistem nervos: protejeaza scoarta cerebrala printr-un mecanism inhibitor; regleaza sistemul nervos vegetativ.
- Sistem endocrin: regleaza si amelioreaza functiile endocrine (glande hipofize, tiroide, testiculare, ovariene, suprarenale si pancreatice).
- Sistem imunitar: corecteaza alteratiile timusului; sporeste numarul si capacitatea limfocitelor; sporeste imuno-globulele ca si numarul si activitatea celulelor macrofage.
- Sistem locomotor: intareste oasele si previne osteoporozele; sporeste elasticitatea muschilor si tendoanelor.
- Metabolismul: activeaza si regleaza metabolismul lipidelor (colesterol) si zaharurilor.
Sistemul Luo Han Chi Kung
Sistemul LUOHAN CHI KUNG este o scoala budhist-medicala a CHI KUNG –ului, formata din “patru forme” sau “ansambluri de exercitii”. Desi cele patru forme ale sistemului LUOHAN utilizeaza relaxarea si controlul respiratiei si a sufletului pentru a dirija fluid energia vitala in lungul meridianelor, fiecare din ele are caracteristici speciale.
- „Cele 18 maini ale lui LUOHAN” (Sub Bak LuoHan Sau). Sunt exercitii foarte pulsante care intaresc oasele, muschii si tendoanele, drenand in acelasi timp canalele energetice si favorizand astfel circulatia energiei si a sangelui.
- „Micul LUOHAN” (Siu LouHan). Acest exercitiu cuprinde miscari circulare si placute, insistand in special asupra respiratiei pentru a putea genera si activa energia. Incorporeaza posturi stationare in diferite puncte de ansamblu ale exercitiului, miscarea izvorand din liniste si linistea nascand miscare.
- „Marele LUOHAN” (Tai LuoHan). Exercitiile sunt executate in postura asezat, picioarele fiind incrucisate si mainile in diferite pozitii. Sufletul, impreuna cu respiratia, concentreaza energia in punctele vitale din corp.
- „Fara sfarsit” (Wu Chi). A patra si ultima forma a sistemului LUOHAN este o combinatie a celor trei precedente. Linistea sufletului se uneste cu miscarile corpului, rapidul curge in lent. Este un relief al dansului cosmic al creatiei, unde Yin si Yang, forte opuse ale Universului, se unesc pentru a crea o miriada de fenomene si entitati.