Choy Lee Fut

Sistemul CHOY LEE FUT KUNG FU

 

Sistemul CHOY LEE FUT este un sistem traditional caci trateaza artele martiale in totalitatea lor, fara sa faca distinctie intre lupta, sport, performanta, sanatate, religie si aspectele culturale ale artei. El este atat nuantat cat si comprehensiv in continut, avand aproape 50 de forme de pumn, fara a lua in consideratie armele, doua sau mai multe forme de lupta efectiva, forme la manechin de lemn si forme de antrenament ajutator.

Formele sale largi, executate la viteza maxima, ofera un exercitiu excelent pentru sistemul cardio-vascular, iar antrenamentul in CHOY LEE FUT dezvolta forta fizica si regleaza o crestere armonioasa a tuturor sectoarelor si grupelor de muschi vizind marirea rezistentei musculaturii la toate tipurile de activiati ce necesita efort.

Miscarile in CHOY LEE FUT au un caracter imitativ si sunt denumite global: “Cele 5 forme animale ale Dragonului, Tigrului, Leopardului, Sarpelui si Cocorului ”. Avind in vedere acest fapt, se spune ca miscarile Dragonului cultiva spiritul (SHEN), Tigrul durizeaza muschii si intareste oasele, Leopardul sporeste vigoarea si forta, Sarpele activeaza viata – energia vitala (CHI) iar Cocorul acumuleaza Esenta (JING).

In zilele noastre CHOY LEE FUT-ul este stilul de Kung-Fu cel mai raspindit si mai popular de pe intreg cuprinsul Chinei si, cum spune o cunoscuta revista de specialitate(Secrets of Kung-Fu): „unde calatoresc chinezi se poate intilni CHOY LEE FAT”. In Asia popularitatea sa este atit de mare incit in Hong Kong, orasul cel mai important al Kung-Fu-ului din lume, unde se intilnesc sute de stiluri, CHOY LEE FAT-ul numara el singur o treime din practicantii de arte martiale.

Aceasta popularitate a CHOY LEE FUT-ului are o explicatie clara: este un sistem foarte profund, care ofera tot ce doreste un practicant serios, atit in plan fizic cit si psihic. Cele peste 100 de forme ale sale(inclusiv forme cu arme) propun o mare varietate de tehnici de mina si de picior, miscari drepte sau circulare, largi sau scurte, lovituri de picior si de cot, ruperi si proiectari, toate acestea insotite de o forta teribila, numita GING, si care provine din conceptul unic potrivit caruia : „Taria naste suplete, supletea naste tarie”, aceasta fiind o energie exploziva dar relaxanta.

 

Metoda de antrenament a sistemului CHOY LEE FUT KUNG FU

 

Acest sistem are un program de antrenament complect, care ridica practicantul pas cu pas, de cind intra in sala si invata miscarile de baza, pana la tehnicile si formele avansate, perfectionindu-si corpul(forta, echilibru, fluiditate) si mintea (concentrare, disciplina, controlul corpului si al durerii).

Antrenamentul nostru este un antrenament traditional. Nu este inventia unei singure persoane care a practicat citiva ani, ci acumularea cunostintelor tehnice si pedagogice care au fost adoptate de mari maiestri si care au fost dezvoltate pe parcursul a sute de ani.

Intrand pentru prima oara intr-o scoala de Choy Lee Fut, elevul invata intii miscarile de baza ale stilului peste care va aseza tehnicile viitoare: blocaje, lovituri de brate si de picioare de baza. Astfel vine durizarea gradata a pumnilor si a diferitelor parti ale corpului folosite in lovire. Acest antrenament se desfasoara cu saci si multe alte aparate care nu folosesc numai la durizarea pielii si a oaselor, ci maresc reflexele praticantului si-l obisnuiesc cu distanta corecta de executie a miscarilor ofensive si/sau defensive. Practicantul este in stare, sa puna in practica toate aceste cunostinte acumulate. Cu manusi si echipament protector, elevul se va invata treptat cu adevaratele lovituri, va invata sa blocheze si sa contraatace cu usurinta.

Astfel practicantul in Choy Lee Fut va progresa si va trece la miscari si tehnici mai avansate: forme traditionale de animale, manevrari de arme (baston, sabie, lance, baston cu trei sectiuni etc), invatind sa lupte liber.

Tot acest antrenament fizic va fi insotit de un antrenament mental de curaj, sacrificiu, concentrare, disciplina, autoperfectionare si control.

In Romania sistemul Choy Lee Fut se practica in cadrul Clubului Sportiv „Choy Lee Fut Romania”, sub indrumarea sifu Mihai Tataru.